Een woning zoeken

Heb je je financiële mogelijkheden vastgesteld en je woonwensen bepaald, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikt huis. Huizen worden op tal van manieren aangeboden, zoals in de krant, bij de makelaar, via internet of via borden met ‘te koop’ in de tuin of achter het raam van de betreffende woning.

Veelal zoeken mensen via de NVM internetsite Funda. Het nadeel van Funda is dat hier lang niet alle te koop staande woningen op vermeld worden. Alleen het woningaanbod van makelaars die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Makelaars wordt op de website getoond.

internetsites waar woningen te koop worden aangeboden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl. Dimo.nl en de Huislijn.nl.

Wil je persoonlijk op de hoogte worden gehouden van het woningaanbod? Dan is het verstandig om je bij de verschillende makelaarskantoren in te schrijven. Zo word je gratis en veelal per e-mail op de hoogte gehouden als er een nieuwe woning die aan uw eisen voldoet te koop wordt aangeboden. Verder is het verstandig om de woningadvertenties in de huizenkranten en de regionale en landelijke dagbladen in de gaten houden. Wie weet staat jouw droomhuis er wel tussen.

Tip: Schrijf je in bij de diverse makelaarskantoren. Zij helpen je gratis bij je zoektocht naar de perfecte woning. 

Makelaar


Een makelaar kan gezien worden als bemiddelaar op de huizenmarkt. Hij:

  • Brengt je op de hoogte van de meest actuele aanbiedingen
  • Regelt en vergezelt je bij de bezichtiging
  • Onderhandelt namens jou over de prijs
  • Zorgt ervoor dat de meeste administratieve zaken worden afgehandeld

Je betaalt een makelaar provisie, deze bedraagt ongeveer 2 procent van de koopprijs (excl. BTW). Het is verstandig om vooraf goede afspraken met de makelaar te maken over tarieven, beëindiging van de relatie en wat je van hem/haar kunt verwachten.

Maar hoe en waar vind je nu een goede makelaar? Wanneer je de volgende punten in je achterhoofd houdt, kun je ervan op aan dat je met een vakkundige en betrouwbare makelaar te maken hebt.

  • Lidmaatschap van een van de brancheorganisaties NVM, LMV en VBO. Deze hanteren strenge eisen voor toetreding van een makelaar tot hun organisatie.
  • Ervaringen van vrienden/familie. Informeer in je omgeving naar ervaringen met verschillende makelaars.
  • Vertrouw op je eigen inzicht. In een kennismakingsgesprek stel je vragen over het plan van aanpak en wat je van de makelaar kunt verwachten. Je mag kritisch zijn, je betaalt de makelaar immers voor zijn werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *