Financiering

Het is nu tijd om je huis te financieren. Bij de financiering van een woning moet je aan veel dingen denken. Zo moeten zaken als kosten koper, notariskosten en verbouwingskosten bij het bedrag van de hypotheeklening worden inbegrepen.

Bij elke hypotheekverstrekking dient een woning als onderpand. Uitgangspunt is dat de waarde van de woning voldoende is om als onderpand te dienen. Om daar zeker van te zijn wordt de woning getaxeerd. Bij een taxatie wordt gelet op de waarde van de woning in het economisch verkeer. Vervolgens wordt gekeken naar de executiewaarde.

Als je weet hoeveel geld je wil of kan lenen dan kan de speurtocht naar de voor jou geschikte hypotheekvorm beginnen. De keuze van hypotheeksoort is eigenlijk net zo belangrijk als de keuze van een woning. Ook hier zit je immers voor een lange periode aan vast. Dat betekent ook dat je niet zomaar voor de eerste de beste goedkope hypotheek moet gaan. Er zijn namelijk vele soorten hypotheken (aflossingsvrije hypotheken, spaarhypotheken, beleggingshypotheken, etc.) en de ene is wat ‘veiliger’ dan de andere en allemaal hebben ze hun eigen voorwaarden en fiscale voorwaarden. Bij een hypotheek is bijvoorbeeld ook van belang of het gaat om de financiering van je eerste of de financiering van je tweede huis. Als je eenmaal hebt besloten voor welk type hypotheek je gaat, komt de volgende vraag alweer om de hoek kijken. Met welke hypotheekverstrekker ga je in zee?

Financieel advies


Je kunt dit natuurlijk allemaal op eigen houtje gaan uitzoeken, maar je kunt dit ook laten regelen door een (onafhankelijke) adviseur. Deze adviseur kan je door middel van hypotheek advies helpen met je zoektocht naar een geschikte hypotheek, heeft inzicht in de actuele hypotheekrente tarieven en kan voor jou een voordelige notaris uitzoeken. Daarnaast kan de adviseur je helpen met de verzekeringen die bij het hebben van een eigen woning komen kijken, denk aan: een inboedel-, opstal- en overlijdensrisicoverzekering. Als je hier iemand voor inschakelt dan zijn daar wel kosten aan verbonden. Er zijn adviseurs die betaald worden door middel van een commissie. Daarnaast bieden adviseurs hun diensten ook vaak tegen een vast of een uurtarief aan. Wil je jezelf de kosten van een adviseur besparen? Dat kan. Als je besluit het allemaal zelf te gaan regelen dan zul je wellicht aardig wat tijd moeten steken in je speurtocht naar een geschikte hypotheek en hypotheekverstrekker.

De hypotheekrente


Als je eenmaal hebt besloten welke hypotheek je gaat nemen moet je nog een beslissing maken over de rente periode. Je kunt kiezen voor een variabele (wisselende) rente of een rente vaste periode. Rente vast wil zeggen dat je de rente voor een bepaalde periode, tussen de één en dertig jaar, vast zet. Over het algemeen geldt de regel: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente zal zijn. De hypotheekrente mag je weer aftrekken bij de belasting. Hier zijn echter wel een paar voorwaarden aan verbonden. Zo moet de hypothecaire lening gebruikt worden voor aanschaf, verbetering of onderhoud van de eerste eigen woning. Daarnaast is aan de hypotheekrente aftrek een maximum verbonden van 30 jaar. Er bestaat de mogelijk om de hypotheekrente aftrek maandelijks terug te krijgen van de Belastingdienst. Hiervoor zijn speciale loonbeschikkingsformulieren verkrijgbaar bij het belastingkantoor. Tevens zijn de kosten voor het verkrijgen van een hypotheek aftrekbaar. Op je belastingaangifte mag je de volgende kosten van je inkomen aftrekken: de hypotheekakte, de afsluitprovisie, de kadasterkosten en de notariskosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *