Hypotheek berekenen

Door je maximale hypotheek te berekenen krijg je een goede indicatie in welke prijsklasse je exact moet gaan zoeken. Het zou immers zonde zijn als je denkt je droomhuis te hebben gevonden en later blijkt dat je deze woning niet kunt bekostigen. Voorkom teleurstellingen en voer eerst een hypotheekberekening uit.

Maximale hypotheek


Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt er gekeken naar de zogenaamde woonquote. Dat is het percentage van het bruto inkomen dat maximaal aan woonlasten mag worden besteed. Deze quote varieert van ongeveer 20 procent tot 42 procent, waarbij geldt hoe hoger het inkomen, des te hoger het percentage. De volgende factoren spelen hierbij een rol:

 • Je inkomen
 • Inbreng van eigen geld
 • Financiële verplichtingen
 • De waarde van de te kopen woning
 • De keuze voor een bepaalde hypotheekvorm
 • De verschuldigde hypotheekrente

Maandlasten


Je kunt zelf je maximale hypotheek berekenen, maar het is ook van belang te kijken naar je maandelijkse lasten. Je hypotheeklasten worden betaalbaar gehouden doordat je de hypotheekrente kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Een hypotheekadviseur kan je vaste lasten berekenen en op die manier inzichtelijk maken wat de hypotheek je in de praktijk gaat kosten.

Verzekeringen
Bij het kopen van een huis zijn twee verzekeringen gangbaar. Ten eerste is er de verplichte opstalverzekering. Deze dekt de risico’s van brand en andere schade aan het huis. Let op: schade aan de inboedel is met een opstalverzekering niet gedekt! De hoogte van de premie wordt bepaald aan de hand van de herbouwwaarde van het huis.
Daarnaast is er de overlijdensrisicoverzekering. Deze is bij sommige hypotheekvormen verplicht. De verzekering houdt in dat wanneer je partner overlijdt voordat de hypotheek is afgelost, de verzekering het huis (gedeeltelijk) afbetaalt, zodat je in elk geval in het huis kunt blijven wonen.

Overige kosten


Naast de koopsom van het huis heb je te maken met een aantal eenmalige aanschafkosten wanneer je een huis koopt. Je moet dus altijd meer betalen dan de prijs van het huis alleen. Daarom zie je achter de vraagprijs meestal k.k. (kosten koper) of v.o.n. (vrij op naam) staan.

Kosten koper: de koper dient de kosten voor de overdracht van de woning te betalen. Hieronder valt onder andere de overdrachtsbelasting, die sinds 15 juni 2011 verlaagd is van 6 procent naar 2 procent van de koopprijs. Dit verlaagde tarief geldt tot 1 juli 2012. Andere kosten die onder de kosten koper vallen zijn de notariskosten voor de opmaak van de akte van levering en kadasterkosten voor het inschrijven van de akte van levering. Over het algemeen bedragen de kosten koper ongeveer 10 procent van de koopprijs van de woning. Met de verlaagde overdrachtsbelasting ligt de kosten koper tussen 5 en 10 procent van de koopprijs.

Naast de kosten koper moet je nog rekening houden met een afsluitprovisie over de lening bij de bank, taxatiekosten, eventuele kosten Nationale Hypotheek Garantie en kosten van de hypotheekakte. Deze kosten zijn allemaal fiscaal aftrekbaar.

Vrij op naam: de kosten van de overdracht van de woning komen voor rekening van de verkopende partij. Hiervan is meestal sprake bij nieuwbouwwoningen. De inschrijving in het kadaster, overdrachtsbelasting en kosten van de transportakte zijn voor rekening van de verkoper. Over het algemeen ligt de prijs van een ‘vrij op naam’-woning 3 procent hoger dan de koopsom.

Onder vrij op naam vallen verder: een afsluitprovisie over de lening bij de bank, taxatiekosten, eventuele kosten Nationale Hypotheek Garantie en kosten van de hypotheekakte. Deze kosten zijn allemaal fiscaal aftrekbaar.

Additionele kosten


De additionele kosten bij de aanschaf van een woning zijn:

 • Overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek
 • Kosten van het verhuizen
 • De hypotheeklasten (maandelijks bedrag aan rente en eventueel aflossing)
 • Kosten van de inrichting
 • Onroerend Zaak Belasting (OZB), afhankelijk van de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van de woning
 • Eigenwoningforfait: de fiscale bijtelling voor inkomstenbelasting
 • Gemeentelijke belastingen (bedrag verschilt per gemeente)

Het is verstandig om de site van de Belastingdienst van te voren even goed door te nemen.

Na het berekenen van je maximale hypotheek en het in kaart brengen van alle kosten, kun je je woonwensen gaan bepalen. Hiervoor moet je nagaan waar je wilt wonen en in welk type huis. Houd rekening met je wensen op zowel de korte als de lange termijn. Je keuze kan worden beïnvloed door:

 • De voorkeur voor een bepaalde regio of provincie
 • De voorkeur voor een stad of voor een dorp
 • De voorkeur voor een nieuwbouwwijk of een bestaande wijk
 • De voorkeur voor een drukke of rustige buurt
 • De bereikbaarheid met het openbaar vervoer en auto
 • De afstand naar werk en familie/vrienden
 • De aanwezigheid van recreatieve faciliteiten zoals sportvelden, bioscoop, bos of speeltuin
 • De aanwezigheid van overige voorzieningen in de buurt zoals scholen, winkels en restaurants

Naast de omgeving is het ook van belang in wat voor type huis je graag zou willen wonen. Welk type huis bij jou past is afhankelijk van:

 • De grootte van het huis
 • Het aantal kamers en slaapkamers
 • Het doel van het huis (enkel wonen of ook kantoor of praktijk aan huis)
 • De aanwezigheid (en grootte) van een tuin
 • De aanwezigheid van een garage of schuur
 • De voorkeur voor een bestaand huis of een nieuwbouwwoning
 • De voorkeur voor een bepaalde bouwstijl
 • De voorkeur voor gelijkvloers of verschillende etages
 • Je financiële mogelijkheden

Als het goed is ben je nu op de hoogte van wat je maximaal kunt lenen en heb je bepaald wat je woonwensen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *